Het lichaam van een wolf

Groottes en hoeveelheden

Een gewone grijze wolf kan 80 tot 160 cm lang worden van kop tot staart. Hun staart kan 30 tot 50 centimeter lang zijn. De schouder/schofthoogte is 65 tot 80 centimeter. Teefjes (vrouwtjes) zijn kleiner dan  reuen (mannetjes): het gewicht van een volwassen reu is 20 tot 80 kg, Teefjes worden gemiddeld 18 tot 50 kg.

Kop-staart lengte 80-160 cm
Staartlengte 30-50 cm
Schofthoogte (schouderhoogte) 65-80 cm
Gewicht Reu (mannetje) 20-80 kg
Gewicht Teef (vrouwtje) 18-50 kg

Er zijn ondersoorten die natuurlijk groter of juist kleiner zijn, zie daarvoor het kopje over Soorten.

Volwassen wolven hebben 42 tanden en hun hoektanden worden wel 2,5 cm lang. De wolf kauwt niet op zijn prooi maar scheurt het vlees in brokken en slikt het zo door.

Hun snelheid als ze gewoon lopen, in draf, is 12/16 km per uur. Wolven kunnen dat lang volhouden. Ze kunnen in 1 nacht tijd wel 100 km lopen als ze op zoek zijn naar hun prooi. Als ze achter hun prooi aanrennen kunnen ze soms wel 60 km per uur behalen. Dit houden ze echter niet lang vol.

    de schedel van een wolfeen wolvenkop

    Foto (C) Travis S. Creativecommons                Foto (C) Tambako Creativecommons

De schedel lijkt op die van een hond. Alleen zijn de hoektanden langer en de oogkashoek is groter.

Intelligentie

Wolvenhersenen zijn 30 procent groter dan die van huishonden. Sommige wolven in gevangenschap leerden, om na een korte tijd goed te hebben gekeken hoe het werkte, eenvoudige sloten te openen. Zo konden ze bij voedsel dat achter de hekken lag.

Zintuigen

Met zijn oren kan een wolf op 3 km afstand een tak horen knappen.

Met zijn neus spoort hij zijn prooien op. Wolven kunnen aan sporen in de sneeuw ruiken of hun prooi gewond is of ziek.

Wolven gaan dan wel vooral op geur en gehoor af, hun gezichtsvermogen is ook goed ontwikkeld. Ze nemen vooral bewegingen waar. Wolven kunnen ook 's nachts zien. Dit stelt hun in staat om 's avonds te jagen, als hun grootste vijand, de mens, niet actief is.

 de ogen van een wolf

 

Foto (C) Bob Jagendorf Creativecommons