Jongen

Veel wetenschappers zijn van mening dat alleen mensen en mensapen net zo goed voor hun kleintjes kunnen zorgen als wolven.

De paring

Alleen het alfa-mannetje en vrouwtje mogen paren, de rest van de roedel, ondanks dat ze vruchtbaar zijn niet. Hier is een uitzondering op. Als er veel prooi is (en dus vaak ook een grote roedel) mogen andere vrouwtjes ook jongen krijgen.Wolvenvrouwtjes zijn maar één keer per jaar loops.Wolven paren meestal in de winter of het begin van de lente. Dat hangt er van af waar op de wereld ze wonen. De paartijd is een grimmige tijd. Het alfamannetje en vrouwtje zorgen ervoor dat geen andere wolf met hun partner kan paren. Er klinkt dan ook voortdurend gesnauw onder de wolven. Als ze gaan paren bespringt het mannetje het vrouwtje van achteren. Daarna draait hij zich zodat ze met hun achterkant tegen elkaar staan. Dit kunnen ze heel lang volhouden en ze kunnen zo zelfs een kort stukje rennen. De draagtijd van een wolf is meestal 63 dagen, iets meer dan twee maanden.

Waneer geboren?

De jongen worden geboren in de warme tijd van het jaar als er veel voedsel is. De plek waar ze wonen op de aardbol maakt het verschil. Als het bijv. op de Zuidpool zomer is is het winter op de Noordpool. De zwangerschap van de moeder duurt (rond de) 63 dagen.

De welpenoppas

Al voordat de welpjes geboren worden, kiest het alfa-paar een wolf die welpenoppas moet worden. Als de rest van de roedel uit jagen is, past hij/zij op de welpjes.

Het hol

Een hol kan in een rivieroever zitten, een holte tussen boomwortels of een grot zijn. Soms gebruiken wolven verlaten holen van andere dieren, zoals een berenhol of een beverdam. Holen worden vaak meerdere jaren achter elkaar gebruikt. Het hol heeft een of meer ingangen. Het hol ligt vaak in de buurt van water en ligt verheven zodat ze vijanden kunnen zien aankomen. Het wolvenmannetje verdedigd zijn hol meestal tegen roofdieren, maar voor mensen rent hij weg. Bij bijv. ziekte kunnen wolven de pups naar een ander hol verplaatsen, als ze dat nodig vinden.

De geboorte tot 12-14 dagen (ogen open)

Gewicht: Halve kilo

Het teefje (vrouwtje) krijgt meestal 4 tot zes welpjes. Als ze net geboren zijn lijken ze nog niet echt op hun ouders. Ze hebben een donkere vacht, ronde hoofdjes, gevouwen oortjes en dichte oogjes. Ze kunnen nog niet zien, horen en (bijna) niet ruiken. Ze kunnen ook hun eigen lichaamstemperatuur nog niet regelen. Wolvenwelpjes hebben bij hun geboorte wel een goed ontwikkelde smaak en tastzin. Ze kunnen niet lopen, alleen kruipen maar hebben een goed evenwichtsgevoel. Ze kunnen janken en keffen. Ze drinken vier of vijf keer per dag melk bij hun moeder, dan niet heel lang, drie tot vijf minuutjes lang.

(c) U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters Creativecommons

Ogen open tot 20-24 dagen

Gewicht: anderhalve kilo

Hun oogjes gaan open maar ze kunnen nog geen vormen onderscheiden. De oogjes zijn lichtblauw. Ze beginnen op te staan en te lopen, ze kunnen grommen, janken, piepen en proberen voor het eerst te huilen. De melktandjes komen door op 15 dagen, ze kunnen kleine stukjes uitgebraakt vlees eten. 

20-24 dagen tot 77 dagen

3 weken:

Na 27 dagen gaan hun oortjes overeind staan. Ze horen daarna ook veel beter. Na 31 dagen staan hun oren al overeind alleen de puntjes hangen nog. De hoektanden en de premolenaren komen door. Ze komen voor het eerst buiten en beginnen te spelen bij de ingang van het hol.

4 weken:

De volwassen vacht begint te groeien rond de neus en oren. In verhouding hebben ze een groot hoofd en grote poten. Hun gehuil klinkt sterker. De moeder van de pups kan nu uren weggaan op jacht. Het spelen om de rangorde te bepalen begint.

5 weken:

De jonge wolven worden geleidelijk aan gespeend en leren opgebraakt vlees te eten in plaats van melk te drinken. Ze kunnen hun ouders tot anderhalve kilometer van het hol volgen.

(c) Glenn Alexon Creativecommons

12 weken tot geslachtsrijpheid (1-3 jaar)

8 tot 10 weken

De ouders en de welpen verlaten het hol en gaan naar een rendezvouzplek. Dat zijn ontmoetingsplaatsen waar wolven samenkomen om te spelen, te slapen of rond te hangen. De wolven zijn nu helemaal gespeend. Ze eten voer dat de ouders ze brengen. Ze krijgen volwassen vacht (donker) op hun hele lijf.

8 tot 16 weken

Geleidelijk aan veranderen de ogen van kleur van blauw naar goudgeel.

12 weken

Gewicht: 10 tot 14 kilo

De jonge wolven volgen de ouders voor het eerst om voor korte tijd op jacht te gaan en ze keren zelf terug naar het hol.

14-27 weken

14-27 weken

Gewicht: 13 tot 32 kilo

De komende drie maanden komen pups ongeveer 0,6 kilo aan per week.

4-6 maanden

Alle melktanden zijn nu vervangen door volwassen tanden. De pups zien er nu bijna net zo uit als hun ouders omdat ze hun wintervacht krijgen. Ze gaan nu écht mee met hun ouders om te jagen.

 

27-51 weken

7-8 maanden

Vrouwjes komen ongeveer 0,03 kilo aan per week, mannetjes 0,2 kilo. De welpen beginnen mee te reizen met de roedel en ze beginnen zelf actief te jagen.

(c) Jay en Mel Creativecommons 

1 jaar

Gewicht: 30 tot 45 kilo

Het skelet van de wolf is nu volledig uitgegroeid. De status van de wolf in de roedel begint vorm te nemen; is de wolf een leider of is hij juist onderdanig?

Geslachtsrijpheid (1-3 jaar)

Gewicht: 30 tot 45 of meer kilo

De wolven kunnen kiezen om weg te trekken van de roedel.