Wolf en mens

Hondsdolheid is een dodelijke ziekte die wolven kunnen hebben. Lees er hier meer over!

-Zinloos geweld?

Helaas worden er nog altijd zinloos wolven afgeschoten, voor hun pels of gewoon omdat mensen bang van ze zijn. Maar de wolven vallen soms wel het vee van boeren en huisdieren aan. 

Maar ook daar zijn oplossingen voor.

Wolven kunnen veel beter horen dan mensen. Er zijn apparaten ontwikkeld die als er een wolf in de buurt komt gaan piepen. Dit is onhoorbaar voor mensen, maar zorgt er wel voor dat de wolven het vee en de huisdieren niet aanvallen.

 Er bestaan honden die wolven bij de schapen van herders weg kunnen jagen. Zo hoeven de wolven niet afgeschoten te worden en zijn de schapen veilig!

 -Het grote uitroeien

Vroeger (prehistorie of tijd van jagers en boeren) waren mensen en wolven partners. De wolven hielpen bij de jacht en mochten de restjes van de mensen opeten. Indianen geloven dat ieder dier bepaalde eigenschappen heeft waar zij van kunnen leren. De wolf en bizon zijn de belangrijkste. Later begon men wolven te temmen en ze doelmatig als knuffel- of werkdier te fokken. Dat werden de honden. Mensen begonnen zich ook steeds meer op een plek te vestigen en bouwden boerderijtjes. Wolven waren nu een last omdat ze soms het vee aanvielen. Zo is de wolvenhaat begonnen.

In Nederland komen sinds ongeveer 1810 geen wolven meer voor. Sommige wolven waren hondsdol en vielen mensen aan. Hondsdolheid is een dodelijke ziekte die wolven kunnen hebben. Lees er hier meer over! In onze hersenen nam dit gigantische proporties aan en zo werd de wolf gezien als moordenaar. Er werden drijfjachten georganiseerd en er werd gebruik gemaakt van vallen en gif. Zo stierf de wolf langzaam in Nederland uit.

-De wolf komt terug in Nederland? Nieuwsberichten

Er is waarschijnlijk al weer een wolf in Nederland gezien, in het Gelderse Duiven. Er zijn foto's van het dier gemaakt en deskundigen zeggen dat het voor 95 procent zeker is dat het om een wolf gaat. Hij komt uit Duitsland en het is waarschijnlijk een jonge wolf op zoek naar een partner. 

Op de Veluwe (in een natuurgebied) tussen Arnhem en Apeldoorn, zijn er ook al mensen die zeiden dat ze een wolf hebben gezien. Er zijn geen foto's van gemaakt maar de boswachter van het natuurgebied zei dat het best wel eens echt waar zou kunnen zijn. Wie weet gaat het om dezelfde wolf!

 -Andere bedreigingen

Twee andere grote bedreigingen voor wolven zijn het verdwijnen van prooidieren, zoals bizons (omdat mensen ze overbejaagd hebben), en het verdwijnen van leefgebied door het kappen van bomen en bouwen van steden. Zo worden de wolven ook wel gedwongen om bij boerderijen te gaan jagen!

-Red de wolven!

Wolven hebben een belangrijke rol in het ecosysteem, ze eten zwakke dieren op, zodat er niet teveel zwakke dieren komen. Dus is het echt zonde en vaak onnodig om deze mooie dieren te doden! Gelukkig zijn er ook steeds meer mensen die dat gaan inzien.

In de laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek naar wolven gedaan. Zo kunnen mensen laten zien dat wolven niet alleen wreed en gemeen zijn. Ook kan er door onderzoek een oplossing komen voor andere bedreiging, namelijk het verdwijnen van leefgebieden van wolven, door bijv. twee belangrijke wolvengebieden aan elkaar vast te maken.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb