Jagen

Jagen is voor wolven een spel van leven en dood. Goed teamwork is een vereiste. Eén trap van een prooidier, of een steek met de hoorns, kan dodelijk zijn.

Wolven jagen in groepen op grote proodieren. Ze vangen ook kleine prooien maar ze leven voornamelijk van grote hoefdieren. Energiebesparen is bij de jacht (en speciaal in de winter) belangrijk. Dat doen ze door op hetzelfde spoor als hun prooi te lopen en door te zorgen dat hun prooi ze zo lang mogelijk niet ziet of ruikt.

Hoe jagen wolven?

Wolven jagen voornamelijk op zieke, zwakke en jonge dieren, omdat die het makkelijkst te pakken zijn. Ze kunnen aan aangegeten vegetatie of aan een voetspoor ruiken of de prooi ziek of gewond is. Wolven zorgen altijd dat de wind van de prooi naar hun toe waait. Zo kan het dier hun niet ruiken en kunnen zij de prooi juist wél ruiken.

(c) Sherwood Creativecommons

Prooi die meteen wegrent wordt meestal gevangen. Prooi die blijft staan kan in staat zijn om de wolven weg te jagen. Elanden en herten vluchtten vaak in het water. Maar de wolven wachten tot ze eruit komen. Terwijl de meerderheid van de roedel rust, putten één of twee wolven de prooi uit. De meeste prooi die opgejaagd wordt door wolven komt meestal weg. Volgens één onderzoek doden wolven slechts 3 procent van alle achternagejaagde prooi. Prooi wordt meestal vastgepakt bij de neus of het achterste. Het is een mythe dat wolven hun prooi doden door in de poten te bijten en zo het dier te verminken. Prooidieren sterven meestal aan veel bloedverlies, shock, of beide. Van kleinere prooi breken ze soms ook de nekbotten met een beet.

 Een bijzondere manier van jagen is grotendeels dezelfde als de vorige, alleen drijven de wolven het prooidier dan in een ravijn, waar het te pletter valt.

Omdat wolven op de zieke, de zwakke, de oude en de gewonde dieren jagen, zorgen ze ervoor dat de populatie dieren gezond blijft. Door de ongezonde dieren weg te nemen, komen er niet teveel zieke en zwakke dieren. Anders zouden ze allemaal sterven omdat ze te ziek zijn. Wolven spelen dus een belangrijke rol in het ecosysteem.

Ook andere dieren hebben baat bij het jagen van de wolven. Als er iets van de prooi overblijft, zijn er een hele hoop dieren die er nog van eten. Raven, opposums, vossen, coyotes en arenden.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb